BØTEDIREKTIV: Disse satsene som helt tilbake i 2019 ble innførte av enkelt politidistrikt har blitt en praksis for mange politidistrikt når man i dag vurderer bøtesatser for overtredelser ved ulovlig dronebruk. Faksimile: Politiet

Politidistriktene reagerer ulikt på ulovlig dronebrukRiksadvokaten: – Vi ser at det er forskjell på hvordan de ulike politidistriktene håndterer sakene

Riksadvokaten avviser å ha lagt føringer for hardere håndheving av ulovlig droneflygninger, og påpeker at distriktene håndterer sakene ulikt.
Ole Dag Kvamme

– Det er ingen føringer på hvordan det det enkelte politidistrikt skal praktisere lovgivningen fra Riksadvokatens hold, sier riksadvokatfullmektig Johannes Næss hos Riksadvokaten.

Riksadvokatfullmektig Johannes Næss har sett litt på ulike saker fra ulike politidistrikter før han svarer Dronemagasinet.

Tall Dronemagasinet har hentet inn, viser at ti av tolv politidistrikt har registrert 309 ulovlige droneflygninger og 64 utvisningssaker for ikke-europeere i 2023 og i fjor.

LES OGSÅ: https://www.uasnorway.no/kraftig-okning-i-antall-utvisninger-for-ulovlig-droneflyvnig/

Harde i klypa

Dronemagasinet har i en serie artikler sett på politiet, påtalemyndighetene, Utlendingsdirektoratet og domstolenes kontante reaksjoner mot mennesker som tas for ulovlig droneflygning i Norge.

De kastes på glattcelle, blir fratatt minnekort, droner, blir anmeldt, må betale store bøter – og utlendinger fra utenfor Europa blir nektet opphold i årevis i hele Schengen-området.

Vi har prøvd å finne ut hvor reell trusselen om spionasje med droner mot Norge fra fremmede makter egentlig er, og hvilke norske myndigheter som har bidratt til innskjerpingen.

Vi har med vilje holdt saker som handler om russiske borgere ute. Etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022, innførte norske myndigheter EUs særegne sanksjoner mot russere og luftfart. Det ble etter sanksjonsloven helt forbudt for russiske statsborgere å fly droner i Norge. Det har vært fire slike saker. Disse skriver vi ikke om i denne omgangen.

Ser de håndteres forskjellig

– Vi ser at det er forskjell på hvordan de ulike politidistriktene håndterer sakene, så det er nok de som må svare på egne vurderinger. Når det gjelder utvisninger, så er det jo ikke påtalemyndighetene som beslutter dette, men Utlendingsdirektoratet som treffer vedtakene. Da må de svare på hvorfor tallene har gått opp i disse type saker.

– UDI starter ikke disse sakene. Begjærene om utvisning kommer fra politiet og påtalemyndighetene, som forbereder sakene?

– Det er hjemmel til utvisning når det skjer et straffbart forhold i Norge. Men det er ingen føringer på hvordan det det enkelte politidistrikt skal praktisere dette fra Riksadvokatens hold. Jeg har ingen oppfatninger om hvor innskjerpingen kommer fra, sier Næss.