UTVISNINGSVEDTAKET: Slik kan de se ut - vedtaket om utvisning fra Norge og dermed også Europa i 2 år hvis du er droneturist og har brutt dronereglene i Norge. Faksimile: Vedtak fra UDI

UDI avviser kritikken om utvisning av droneturister

Utlendingsdirektoratet avviser kritikken, og sier ingen av utvisningene for ulovlig droneflygning er omgjort i Utlendingsnemnda eller domstolene.
Ole Dag Kvamme

– De vedtakene vi har fattet som har blitt påklaget, har blitt opprettholdt i Utlendingsnemnda (UNE). Det foreligger heller ingen dommer vi er kjent med der våre vedtak er blitt kjent ugyldige av domstolene, sier enhetsleder Bjørn Risberg for Kontroll i UDI.

Han avviser kritikken av manglende vurdering om utvisning av ikke-europeere er nødvendig.

LES OGSÅ: https://www.uasnorway.no/kraftig-okning-i-antall-utvisninger-for-ulovlig-droneflyvnig/

– I hver enkelt sak gjør vi en helt konkret vurdering av forholdets alvor, veid opp mot utlendingens tilknytning til Norge. De fleste personer som er blitt utvist for droneflyvning er her som turister og har sånn sett ingen særlig tilknytning til Norge, sier Risberg.

Fakta

Dronemagasinet har i en rekke artikler sett på det økte antallet ulovlige droneflygninger i Norge, og reaksjonene fra norske myndigheter. 

Politidistriktene har rapportert 309 ulovlige flygninger i 2023 og 2024:

Trøndelag har 14, Politiet Vest 40, Innlandet 0, Oslo 105, Agder 21, Møre og Romsdal 48, Sør-Vest 8 , Øst 7, og Troms 63 saker. Sør-Øst, 3 anmeldte saker i 2024 hvorav 2 er henlagt.

Tallet er ventelig høyere, fordi disse ikke har svart på våre spørsmål: Finnmark, Nordland, 

Ikke-europeiske borgere som vedtar bot blir gjerne utvist fra Schengen i to år. Troms og Oslo rapporterer økning fra 18 til 46 utvisningssaker fra 2023 til 2024. Ingen andre distrikter har rapportert om utvisning.

Reportasjen omhandler ikke sakene som følge av sanksjonsforskriftene innført etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022. Flere slike saker er omtalt i norske medier de siste årene, og handler om personer tilknyttet Russland, som anklages for dronefotografering i strid med disse forskriftene. Se blant annet NRKs reportasjer om temaet. 

 

«Vi registrerer ikke»

De vanligste tilfellene av ulovlig flygning gjøres i nord innenfor 5-kilometer-sonen ved flyplassene i byer som Tromsø, Alta og Hammerfest, og i sør på ulike steder i Oslo sentrum, rundt Operaen og Festningen. Deler av Oslo sentrum er omfattet av flyforbudssone, den såkalte R102 sonen. I tillegg har enkelte områder også et sensorforbud iht egen forskrift fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet som gjelder eksempelvis  ved bruk av kamera påmontert droner. 

De fleste utvisningssakene startet høsten 2023. 

Utlendingsdirektoratet behandlet sakene, og fattet vedtak. Dronemagasinet kjenner ikke til om politiet unnlot å fatte vedtak i alle sakene politidistriktene sendte over.

UDI vil verken oppgi antallet utvisningssaker politiet sender inn, eller hvor mange vedtak UDI har fattet i den samme perioden.

Likevel slår UDI fast at det «så langt bare er borgere av land utenfor EU som er blitt utvist for ulovlig droneflyvning». 

«I systemene våre registreres disse sakene som utvisning på grunn av straffbart forhold. Vi registrerer ikke egne tall for utvisning på grunn av droneflygning.» skriver UDI til Dronemagasinet.

FORHOLDSMESSIGHETEN: UDI mener at de i hvert enkelt tilfelle vurderer forholdsmessigehten i overtredelsen. Som det går frem av dette vedtaket kan man ved brudd på Luftfartsloven paragraf 14-13 førte og annet ledd medføre inntil 2 års fengelsstraff. Faksimile: Vedtak fra UDI

UDI: Kan dessverre ikke prioritere

Dronemagasinet har bedt UDI om ytterligere kommentar, siden etaten i april i fjor oppga et antall som rimer med saker fra politiet, og vi nå ønsker oppdaterte tall.

– UDI kan dessverre ikke prioritere å bruke mye ressurser på en manuell gjennomgang av alle saker der personer er blitt utvist på grunn av straff i Norge, for å kunne oppgi et konkret tall på saker som omhandler droneflyvning. Det vil i for stor grad gå på bekostning av andre viktige oppgaver, og derfor gå utover brukerne i form av økt ventetid. Vi beklager dette. Når vi tidligere har oppgitt anslag på antall avgjorte dronesaker, har det vært mulig fordi det var en ny sakstype hos oss og tallene var til å begynne med små. Nå vil det innebære for stor grad av usikkerhet å komme med nye anslag, sier enhetsleder Bjørn Risberg for Kontroll i UDI.

Han avviser at det skal være rom for tvil om foreleggene kan føre til utvisning.

– Det fremkommer tydelig av de foreleggene utlendingene vedtar å godta, kan danne grunnlag for utvisning fra Norge. UDI fatter ikke vedtak om utvisning med mindre dette tydelig kommer frem av forelegget som utlendingen har signert på. Det er derfor etter UDIs syn påregnelig at det kan komme en forvaltningsrettslig reaksjon i tillegg til straffen, sier Risberg.

Risberg utdyper at etaten vurderer forholdsmessigheten.

– Som det kommer frem av UDI retningslinje 2010-024, gjør vi en konkret helhetsvurdering av alvoret i forholdet sett opp imot utlendingen tilknytning til Norge. Vi ser særlig på farepotensialet droneflyvningen utgjorde. Relevante momenter kommer frem av retningslinjene, sier Risberg.

PD: UDI omgjorde utvisningen av amerikaneren som ble kastet på glattcelle, bøtelagt og utvist etter flygning på Operataket i juli. Ikke fordi saken ikke var forholdsmessig, men fordi UDI fant at han skulle bli vurdert som EØS-borger, etter å ha giftet seg i Spania med spansk kvinne. Utvisninger gjøres bare med ikke-europeere som ikke er omfattet av Schengen.