Slik avslørte politiet droner ved hangarskipet i Oslo
Politiets antidroneenhet brukte avansert deteksjonsutstyr for å oppdage nærgående droner under besøket av det amerikanske hangarskipet i Oslo. Flere dronepiloter ble tatt.Oslofolk på tur for å se hangarskipet USS Harry S. Truman gikk søndag rett forbi utstyret som politiets antidroneenhet hadde stående ved en båthavn sør for Oslo. Det eneste menneskene på tur var interessert i var det gigantiske skipet, som lå mellom en og halvannen kilometer nord for båthavnen.
Som første medie kan Dronemagasinet nå fortelle noe om hvordan politiet jobbet for å beskytte hangarskipet, som onsdag forlot Oslo.
– Jeg kan bekrefte at vi har vært med som en del av styrkebeskyttelsen i tilknytning til flåtebesøket, som mange andre deler av politiet, sier politioverbetjent Jan Otto Johansen til Dronemagasinet.
Johansen er fagsjef for mottiltak mot droner i politiet, organisert under bombegruppen ved politiets nasjonale beredskapssenter på Taraldrud utenfor Oslo.
Han ønsker å fortelle minst mulig om hvordan politiets antidroneenhet jobber, men bekrefter det som mange har sett, selv om ikke alle forstod hva det var de så.
– Vi har hatt utplassert både utstyr for å detektere droner og utstyr for å kunne iverksette tiltak dersom det skulle vise seg nødvendig.
Johansen sier til Dronemagasinet at han er forhindret fra å si noe mer om utstyret som ble brukt, for ikke å røpe kapasiteten det har og dermed gjøre det lettere for de med uærlige hensikter å operere drone uten å bli oppdaget.
Han bekrefter at de oppdaget flere droner under oppdraget, men han kjennet ikke antallet overtredelser av restriksjonsområdene.
Hangarskipet USS Harry S. Truman kom til Oslo fredag 1. november og ankret opp sør for Malmøya.
Forrige gang et amerikansk hangarskip var på besøk i Oslo, i mai 2023, opererte myndighetene med et flyforbud som var etablert av Forsvaret. Det viste seg senere at det forbudet ikke var gyldig.
En svensk dronepilot som ble tatt av politiet etter å ha fløyet i nærheten av hangarskipet nektet å vedta boten og inndraging av dronen. I august i år ble han frifunnet av Oslo tingrett fordi Forsvaret ikke kan etablere en forbudssone under en planlagt hendelse, det er det Luftfartstilsynet, altså sivile myndigheter, som må gjøre.
Les også: Militært forbudsområde var ugyldig
Under besøket denne gang var det derfor Luftfartstilsynet som etablerte en forbudssone over Oslofjorden under innseilingen, og et forbudsområde rundt hangarskipets ankringsplass.
I tillegg kom Nasjonal Sikkerhetsmyndighet på banen og brukte sin røde fargupenn til å etablere en sone med forbud mot bruk av alle typer sensorer fra luften, også dronekameraer. Dermed var det ikke bare forbudt å fly, men også forbudt å fotografere og publisere bilder tatt av hangarskipet med drone, selv om man fløy utenfor forbudssonen.