100 droner i luften under Norges første droneshow – slik gjorde de det
Et og et halvt år med søknadsprosesser, testing og læring lå bak Norges første droneshow på Hamar, da 100 droner tok av samtidig.– Det er lov å si at en puster lettet ut, det ligger mye hardt arbeid bak, og vi ønsker å få uttelling for innsatsen, sier Mathias Braathen i Above Media, droneoperatøren som sammen med Pyroteknikk laget showet i Hamar for Hamar kommune.
– Dere fikk ikke noen overraskelser underveis?
– Nei. Den største faktoren som vi ikke hadde kontroll på var været. Det var regnvær før og etter showene begge dager, men opphold da dronene var i luften.
Dronene som Above Media og Pyroteknikk brukte er Verge Aero sin X7, som veier 830 gram. Det betyr at det var 83 kilo med droner som var i luften samtidig over Mjøsa ved Domkirkeodden i Hamar.
Antallet droner gjør at det er helt andre utfordringer med sikkerheten rundt operasjonen enn når en operatør bare flyr med en drone.
Above Media fikk i begynnelsen av oktober godkjent Norges første kommersielle operasjonstillatelse for dronesverm, etter et og et halvt år med søknadsprosess, testoperasjoner og læring. Tillatelsen gjelder i første omgang for tre droneshow i Norge.
Fra januar 2024 har Above Media hatt operasjonstillatelse for testing.
Tillatelsen som Luftfartstilsynet sendte til Above Media 9. oktober, bare litt over en uke før første show i Hamar, er på 12 sider.
«Sverm operasjoner med ubemannede luftfartøy er ikke omtalt i felleseuropeisk regelverk med tilhørende risikoanalysemetode SORA. (AMC). Tillatelse for en norsk operatør til å gjennomføre slike operasjoner på kommersiell basis med betalende publikum har ikke før vært gitt i Norge.» skriver tilsynet.
Luftfartstilsynet skriver videre at man har brukt tid og ressurser for å komme frem til en fremgangsmåte for å kunne gi tillatelse til slike operasjoner, og samtidig ivareta sikkerhetsnivået på et tilsvarende høyt nivå som for øvrige ubemannede operasjoner i Norge.
«Det var nødvendig at både Luftfartstilsynet og operatøren høstet erfaring med denne type operasjoner, hvor det eksisterende erfaringsgrunnlaget var begrenset. Løsningen som ble valgt var en gradvis tilnærming med en stedbundet tillatelse for testing av systemet.»
Above Media har hatt sitt eget testområde på Fossum i Bærum i ni måneder før showet i Hamar.
Arbeidere på Fossum Bruk som bor i brakker på området har lagt merke til noen av testene og fulgt med, forteller Braathen til Dronemagasinet.
Innholdet i showet på Hamar er designet av Erling Nielsen, kreativ leder i Pyroteknikk, etter ønske fra kunden, Hamar kommune.
– Jeg bruker opp til flere kreative verktøy, blant annet et software utviklet av droneleverandøren, til å lage selve formasjonene, forteller Nielsen til Dronemagasinet.
– Hvor lang tid bruker du på en figur, for eksempel Vikingeskipet som var en av figurene under showet?
– Den formasjonen brukte jeg vel en halv time på.
Da showet var ferdig, ble det testet i dagslys på Hamar.
– Gjennom testperioden på Fossum har vi gjennomført 25 vellykkede tester, forteller Braathen.
Showet ble satt sammen med musikk, og da de 100 dronene ble til røde hjerter og et kjærestepar oppe på den mørke himmelen var publikum tydelig begeistret.
Nielsen sier at kunden, Hamar kommune, var fornøyd med showene på lørdag og søndag.
Han forteller at de i november skal ha et show i en annen by på Østlandet, men flere detaljer ønsker han ikke å røpe nå.