Nærhet og kjærlighet var stikkordene i form av bildene som de 100 dronene skapte på den mørke himmelen over Domkirkeodden i Hamar lørdag kveld.
Foto:Hans O. Torgersen

Norges første droneshow gjennomført. Kan erstatte fyrverkeri

Norges første lysshow med en sverm droner ble lørdag kveld vist frem for et stort publikum i Hamar, som ledd i feiringen av byens 175-års jubileum.
Hans Torgersen

Et publikum på tusentalls mennesker, små og store, reagerte med gisp og høylytte rop av begeistring under showet.

Da svermen med 100 droner fløy tilbake til startplassen, brøt jubel og klappsalver løs på gressletten på Domkirkeodden i Hamar.

Den norske dronebransjen nådde nye høyder med det aller første drone-lysshowet i landet, arrangert av Pyroteknikk og Above Media.

Showet har blitt holdt hemmelig frem til siste øyeblikk.

Med 100 droner kan man lage flotte figurer på nattehimmelen. FOTO: Hans O. Torgersen.

Above Media, det første norske selskapet med tillatelse til å fly drone-lysshow, står bak de flyoperative delene. De har fått tillatelse til å gjennomføre to arrangement med dronewhow.

Fakta

Faktaboks: Hva er et drone-lysshow?

  • Synkroniserte droner med LED-lys danner bilder og mønstre på himmelen.
  • Miljøvennlig, uten lydforurensning eller brannfare.
  • Kostnadene avhenger av antall droner og kompleksiteten i showet.

Med dette historiske showet markerer Norge sin inntreden i en ny æra for visuell underholdning, der teknologi møter kunst på en helt ny måte.

På sikt vil droneshow erstatte fyrverkeri, flere arrangement ønsker alternativer til tradisjonelt fyrverkeri.

I forkant av arrangementet ba Pyroteknikk media om å holde detaljer rundt tid og sted skjult for at det hele skulle bli den overraskelsen som oppdragsgiveren, Hamar kommune, ønsket å lage.

Droneshowet var avslutningen på en lysvandring langs bredden av Mjøsa. Det regnet noe før showet og mye etterpå, men akkurat da dronene var i luften, var det oppholdsvær i Hamar.

– Vi ønsket å skape en uforglemmelig opplevelse og samtidig sikre at alt går trygt for seg, skrev Erling fra Pyroteknikk i en pressemelding sendt til blant annet Dronemagasinet.

Dronesvermen klar til avgang fra det avsperrede området ved Domkirkeodden i Hamar. FOTO: Hans O. Torgersen.

Showet er planlagt med strenge sikkerhetstiltak. Above Media har det flyoperative ansvaret etter å ha fått den nødvendige tillatelsen fra Luftfartstilsynet. Dette arbeidet har pågått i over ett år.

Dronene tegnet lyssterke formasjoner på himmelen, og arrangørene som lovet et skue som vil sette standarden for fremtidige drone-show i Norge gledet mange med sitt unike show.