Det er droner av denne typen fra Verge Aero som skal brukes under de to første norske droneshowene senere i høst. Dette bildet er en skjermdump fra en video som Verge Aero publiserte fra Malta i 2023.
Foto:Verge Aero

Tillatelse gitt til første norske droneshow

Norges første operasjonstillatelse for lysshow med droner er gitt. Nå kommer dronesvermen som lyser opp himmelen.
Hans O. Torgersen

Det viser dokumenter fra Luftfartstilsynet som Dronemagasinet har fått innsyn i. 

Det er operatøren Above Media og Pyroteknikk som står bak de første droneshowene i Norge. Dronemagasinet har sett tillatelsen som er gitt og som gjelder for to ulike droneshow i Norge på Østlandet i henholdsvis oktober og november. Dronene som brukes er brukt flere ganger på andre droneshow, blant annet i Malta i 2023.

– Dette er første gang Luftfartstilsynet har gitt en slik tillatelse til en norsk operatør, bekrefter senior kommunikasjonsrådgiver i Luftfartstilsynet 

Det er selskapet Verge Aero, med den norske oppfinneren Nils Thorjussen som en av eierne, som har produsert dronene som brukes, X1 og X7. 

Det er droner av denne typen fra Verge Aero som skal brukes under de to første norske droneshowene senere i høst. Dette bildet er en skjermdump fra en video som Verge Aero publiserte fra Malta i 2023. Foto: Verge Aero.

«Endelig»

Pyroteknikk delte nyheten om tillatelsen på sine Facebook-sider:

«Endelig! Etter 1 1/2år og utallige timer med papirarbeid, testing og stor innsats – fra våre droneoperatører og venner i Above Media – kom endelig tillatelsen til de første droneshowene i dag. De to aller første skjer allerede neste helg og vi gleder oss stort til dette!»

Fra søknaden som Above Media sendte til Luftfartstilsynet. FOTO: Faksimile.

Luftfartstilsynet har gitt tillatelsen etter at Above Media sende inn en revisjon av sin operasjonstillatelse i spesifikk kategori.

Ikke omtalt i regelverket

Flyoperativ inspektør Hans Petter Heimro i LT har tidligere uttalt dette til Dronemagasinet om hva som skal til for at man kan få tillatelse til å fly et droneshow:

– Du må i spesifikk kategori, med autorisasjon til en spesifikk type operasjon. Eller så kan man ha en LUC (Light UAS Operator Certificate), med sikkerhetsstyringssystem.

– Hva sier regelverket om denne typen operasjoner?

– Det er ikke så mye omtalt i regelverket, men det er ikke noe som forbyr det. Det er ingenting i veien for å gjøre det i spesifikk kategori, men du kan ikke bruke et standardscenario.

Endelig! Pyroteknikk har jobbet med å etablere droneshow i Norge i flere år. Slik presenterte de nyheten for sine følgere på Facebook. Foto: Faksimile