Norske forskere skal bruke droner med 1000 km rekkevidde i Antarktis
Forskningsinstituttet NORCE kjøper inn to langtrekkende droner som skal brukes fra den norske forskningsbasen Troll i Antarktis. Dronene av typen Windracers Ultra har en rekkevidde på 1000 kilometer, ti timers flytid og kan ta 100 kilo nyttelast.Produsenten omtaler selv Windracers Ultra som «luftens Jeep» og er allerede i bruk i Antarktis fra basen til British Antarctic.
– Dette blir en helt ny kapasitet som gjør at vi effektivt kan samle data over et mye større område, forteller Rune Storvold, avdelingsleder observasjonssystemer i NORCE, til Dronemagasinet.
I Antarktis er det enorme avstander og krevende arbeidsforhold for forskerne. Dermed er det hensiktsmessig å bruke droner til forskning i Dronning Mauds Land. Dronene skal støtte fire av observatoriene i infrastrukturprosjektet Troll Observing Network (TONe).
Norge bruker to milliarder kroner på TONe som en større oppgradering av forskningsstasjonen Troll i Antarktis. Dronene koster 28 millioner.
Aktuelle arbeidsoppgaver for dronene kan være kartlegging av berggrunn og grenselinjer, og bruk av GHz-radar for kartlegging av nedbør i form av snø.
Norsk elektrooptikk
– Vi samler data mens vi er i lufta og bruker blant annet et en hyperspektralt avbilder, norskprodusert elektroopptikk som tar bilder med 250 farger. Basert på det kan vi finne ut hvilke typer det er i havet utenfor isen. Vi bruker radarsystemer for å måle isens tykkelse, se hvor den er festet til bunnen. Over år kan vi monitorere om isen blir tynnere eller trekker seg tilbake, forklarer Storvold.
Med en annen radar kan forskerne måle lagdelingen i snøen.
– Vi kan måle hvor mye snø det har falt 50-100 år tilbake og fortelle noe om klimaendringene. Det man er opptatt av med Antarktis er jo hvordan klimaendringer påvirker havnivået.
Dronene vil fly i typisk 1000 meters høyde og monitorere i en 600 meter bred stripe.
Kartlegge fugl og pattedyr
Kameraene om bord kan også brukes til kartlegging av sjøfugl, sjøpattedyr- og havis. I tillegg brukes sensorer for ulike profilmålinger av atmosfæren (meteorologiske parametre, skyegenskaper og aerosoler), samt hyperspektrale sensorer for målinger av klorofyll og primærproduksjon i havet.
Dronene skal testflys i Norge før de settes i drift i 2027.
NORCE, Norwegian Research Centre AS, er et uavhengig forskningsinstitutt med hovedkontor i Bergen og 800 ansatte i ti norske byer.
NORCE skal drifte drone-infrastrukturen i samarbeid med Norsk Polarinstitutt som koordinerer TONe prosjektet.