Overrasket over manglende oversikt for droneflyvning nær flyplasser. Erlend Larsen er selv dronepilot og mener at det er naturlig at Avinor skal ha oversikt over hvem som har flydd innenfor 5km fra kritisk infrastuktur som flyplasser i Norge. Foto: Privat

Kritiserer Avinor for manglende arkivering av droneflyvning

Høyres Erland Larsen er overrasket over at Avinor ikke har lagret opplysninger om hvem som har flydd droner rundt våre viktigste flyplasser.
Per Annar Holm
Larsen er selv en meget habil pilot med 22 års fartstid som trafikkflyger. Hjemme i Sandefjord har «en liten buksett droner», reagerer på Dronemags opplysninger:

-Det er naturlig at Avinor har en samlet oversikt over hvem som har søkt i Ninox-portalen om å fly innenfor 5 km fra kritisk infrastruktur. Oversikten bør ikke være offentlig tilgjengelig, men den bør være tilgjengelig for PST, NSM og Luftfartstilsynet (LTT). For det offentlige er statistikk og antall bevegelser av interesse, sier Larsen, som fortsatt har A2-sertifikat for droner.

Det var tidligere i august at Dronemagasinet skrev at Avinor mangler rutiner for rapportering og arkivering over droneflyvning.

 Politisak
Stortingsrepresentanten fra Vestfold er Høyres talsperson i luftfartssaker.
Han mener Avinor ikke skal ha et register over ulovlig flygninger for å etterforske eller se mønstre i hvem som flyr ulovlig. Dette er oppgaver som tilhører politiet.

-Jeg forventer at Avinor melder samtlige brudd på flygninger nær kritisk infrastruktur til politiet. Bekymringen du refererer fra den ansatte i Avinor skal løses fra politiet, ikke Avinor. Avinor har så vidt jeg vet ikke politimyndighet, så det er PST og NSM som må følge opp ulovlig flygninger i forhold til den nasjonale trusselen. I forhold til oss som flyr droner, er det LTT som skal følge opp om vi bryter regelverket, og om det skal få konsekvenser for sertifikatet vi innehar, understreker Larsen.

 Ny dronestrategi
Solberg-regjeringen laget en ny dronestrategi i 2018.

-Vi har ved flere anledninger tatt initiativ til at denne strategien skal oppdateres fordi utviklingen går veldig fort. Droner har langt flere mulighetsområder i dag enn vi så for oss i 2018 – og den er en annen trussel enn vi så for oss. Derfor tok vi initiativet til et representantforslag: https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Saker/Sak/?p=97620. Det er uvanlig at representantforslag får flertall, men dette ble enstemmig vedtatt, sier Larsen.