- Når vi engasjerer oss med full tyngde, er det fordi vi vil løse et problem som gagner bransjen som helhet, sier Martinsen om bransjeorganisasjonen UAS Norway.
Foto:UAS Norway

Sommerprat med Anders Martinsen: – Det siste halvåret har vært det heftigste siden jeg begynte

UASN-leder Anders Martinsen jobber med å skape nye møteplasser for bransjen, også langt utenfor Norges grenser. Samtidig tar han selvkritikk på det han mener UASN er for dårlige til.
Jan Frantzen

Det er ni år siden Anders Martinsen tok jobben som daglig leder i UAS Norway. Og ni år i dronebransjen kan føles som det dobbelte. Mye har skjedd. Og mye skjer nå.

– Det siste halvåret har vært det heftigste siden jeg begynte, sier Martinsen, fra organisasjonens hovedkontor i Kristiansand.

– Droner har fått en helt annen plass i nyhetsbildet den siste tiden. Det er et profesjonelt verktøy, som også kan være en forskjell på liv og død, og som kan ha stor betydning for en nasjon. Det kommer nærmere oss på godt og vondt. Det preger hvordan folk oppfatter droner, sier Martinsen.

I tillegg, påpeker han, skjer det nå teknologiske kvantesprang som bransjen har ventet på.

– Fjernstyrte droneoperasjoner er her nå. De første prosjektene er allerede under utprøving, og resultatene er formidable. Store samfunnsaktører begynner å jobbe aktivt for å ta i bruk dronesystemer som er fjernstyrte, og som kan automatisere omfattende og krevende arbeidsprosesser.

– Hva betyr dette for din jobb?

– Vi står midt oppi det som organisasjon, og vår oppgave er å koordinere mange av aktørene som ønsker å være en brikke i dette. Vi er en akselerator. Vi er som det lille hamsterhjulet i midten som sørger for at aktørene samvirker for testing, og med nødvendig fokus på sikkerhet. Og så skaper vi møteplasser, sier han.

UAS Norway holder for tiden på å planlegge den neste INTERPOL-konferansen i USA. Martinsen forstår at noen kan stille spørsmål ved hvorfor UASN skal lage møteplasser på den andre siden av Atlanteren.

– USA er metropolen for fjernstyrte droneoperasjoner, for droner som raskt kan rykke ut eller respondere på ulykker og hendelser, samt faste arbeidsoperasjoner med dronehangarer fra ellers utilgjengelig steder. En slik konferanse gir oss en unik mulighet til å sitte i førersetet på dette området, ved å samle verdens beste leverandørmiljøer og få innsikt i software, hardware og regulering, og alle ulike bremseklosser og løsninger. Dette skal bidra til at den norske og nordiske industrien kan utnytte mulighetene til fulle, sier han.

Ikke noe sololøp

Martinsen er ofte ansiktet utad for UAS Norway, men organisasjonen er langt fra noe sololøp, forteller han. Foto: Hanne Rebecca Nilsen

Som leder for en bransjeorganisasjon må man forvente at mange har en mening om hvordan Martinsen utfører jobben sin – og hva organisasjonen prioriterer. Det anser 52-åringen som uproblematisk.

– Vi får mange henvendelser om vi kan hjelpe enkeltstående bedrifter med å løse et problem. Som hovedregel vil vi bistå de som en del av vår medlemsservice, men når vi engasjerer oss med full tyngde er det fordi vi vil løse et problem som gagner bransjen som helhet. Det er vår viktigste jobb.

– Men det er vel gjerne dine personlige vurderinger som ligger bak prioriteringene. Er det en utfordring?

– Vi har et veldig godt forankret arbeidende styre, som er gode og nødvendige sparringspartnere. Styremedlemmene har en unik kompetanse og bredde, blant annet som ledere i store industri- og teknologiselskaper. Så selv om det ofte er mitt navn som kommer ut, så er på ingen måte dette noe sololøp.

– Er det sånn at du av og til opplever at du står i skuddlinjen, fordi folk er uenige om hva de trenger fra UAS Norway?

– Det kan skje. Og det tenker jeg også er helt naturlig. Da er det viktig for oss å lytte til det. og høre hva folk mener at vi skal være. Kritikk tar jeg alltid imot. Organisasjonen har en strategi med langsiktige planer og veivalg, men det vil alltid være rom for å diskutere rundt dette.

– Men hvem er dere for, egentlig? Hva er dere for?

– Vi er en interesseorganisasjon som favner den profesjonelle dronebrukeren og de som har en ambisjon om å bruke droner til et næringsnyttig formål.  Vi skal ha god innsikt i hele verdikjeden og ha det aller beste faktagrunnlaget fra dronebransjen i Norge. Vi er til for de som har behov for innsikt og forståelse i trender og utvikling om hva dronebransjen er, og hvilken retning den går i. Vi er også en pådriver for sikkerhetsarbeidet, det er en av våre aller viktigste jobber. Vi skal forstå hva droner kan brukes til, men vi skal også erkjenne sårbarheten som droner kan medføre. Og så skal vi være en samlende organisasjon som også er med på å løfte ulike aktører til å jobbe mer sammen, og vi skal bidra til en større likebehandling i luftromsrelaterte spørsmål enn det som er tilfelle i dag, sier Martinsen.

Han slår fast at hans oppgave er å kjenne dronebransjen gjennomgående – fra innerst til ytterst.

– Vi må kjenne til og forstå behovene og ønskene som er der ute, og samtidig forstå hvordan ting henger sammen politisk. Vi må samarbeide på kryss og tvers av offentlig sektor, og ta med oss de lange linjene når store kontrakter blir tildelt. Og så må vi samle dette til merverdi for bransjen, og alltid med sikkerheten i fokus.

– Er dere er mer eller mindre relevante enn for fem år siden?

– Jeg mener vi er mer relevante. Det ligger en forventning om vi skal være en pådriver. Vi får mange henvendelser, og det regnes med at vi stiller opp. Og det gjør vi. Vi har hatt stor nytte av å bevisst se utover egne landegrenser. Vårt internasjonale nettverk gjør at vi trekker mye aktivitet og interesse til Norge. Det skaper mer aktivitet, som igjen skaper mer verdi, sier Martinsen.

Sitter godt

Han erkjenner samtidig at bransjeorganisasjonen har vært for dårlige til å informere medlemmene om hva de gjør.

– I vår fikk jeg kritikk for at ikke UAS Norway hadde vært aktivt ute og kritisert høringen om fem kilometer-forbudet rundt norske flyplasser. Vi har aldri opplevd en sak som har skapt større engasjement enn dette, og en del opplevde at vi ikke hadde en mening om saken. Men sannheten er at vi har jobbet mer med dette, enn noen annen høring. Vi fikk blant annet utsatt høringsfristen, i påvente av ytterligere dokumentasjon fra flere aktører. Men jeg forstår kritikken, og tar også selvkritikk på dette området, fordi kommunikasjonen ut om vårt arbeid har ikke vært god nok. Da er det lett at folk tenker at her er det en bransjeorganisasjon som ikke tar grep.

Martinsen opplever at det å jobbe med å samle dronebransjens ulike aktører, er meningsfylt arbeid.

– Jeg føler at vi sammen er med på en viktig utvikling, og å skape et skifte i hvordan denne teknologien blir ansett i det norske samfunnet.

– Etter ni år, har du noen tanker om å overlate sjefsstolen til noen andre?

– Nei, jeg har planer både for 2025 og 2026, som jeg gleder meg til å sette ut i live. Og jeg sitter veldig godt i denne stolen.