Det var en DJI Mini 3 Pro som dronepiloten i denne saken fløy med i forbudssonen ved Stavanger lufthavn Sola.

Dømt for ulovlig flyging, men får beholde dronen

Flyr du drone ulovlig i forbudssonen rundt norske lufthavner kan du bli straffet, både med en bot på inntil 12.000 kroner. Ofte blir dronen også inndratt. Men i Stavanger gjorde tingretten et unntak.
Hans O. Torgersen

Det var en dronepilot i slutten av 20-årene som i april fløy dronen sin ved Madla utenfor Stavanger, ca. 4,1 kilometer fra enden av rullebanen på Stavanger lufthavn Sola.

Som flere før ham ble han tatt på fersken, trolig med hjelp av Avinors deteksjonssystem som kan fange opp både drone og pilot, og politiet ble tilkalt. Han ønsket ikke å vedta forelegget på 12.000 kroner og inndraging av dronen. Saken havnet dermed i Sør-Rogaland tingrett, der den ble behandlet 10. juni som en såkalt tilståelsessak fordi siktede tross alt avla en uforbeholden tilståelse.

Striden i retten stod dermed ikke om størrelsen på boten, eller forelegg som det også heter, da den er ganske så fastlåst. Dette skriver tingretten i dommen:

«Hensynet til likebehandling gjør seg gjeldende med full styrke i foreleggsaker som denne, og retten tar ved utmåling av boten utgangspunkt i påtalemyndighetens bøtedirektiv. Av bøtedirektivet fremgår at boten for slik overtredelse som i denne saken skal settes til 12 000 kroner…»

I retten forklarte dronepiloten at dette var første flygingen han hadde gjennomført i dette området og at han hadde misforstått sirklene i kartet. Vi siterer fra dommen:

«Dronen har en verdi på 14-15.000 kroner og er brukt i arbeidsøyemed. Siktede har ikke begått lignende overtredelser tidligere eller etterpå ……  og det er for retten ikke grunn til å tro at lignende vil skje igjen. Retten kan ikke se at unnlatelse av inndragning i denne konkrete saken vil bidra til at straffebudet ikke håndheves effektivt, og kravet om inndragning tas ikke til følge.»