– Det har hendt at jeg har tatt på meg jobber, men så sier gårdeier nei. Eller artister og medarrangører har ikke ønsket å ta på seg ansvar, og da kan jeg ikke fly inne, sier Gatpo.

Luftfartstilsynets regler gjelder ikke inneDenver flyr dronen like over hodene på folk

Mens dronereglene er knallharde ute, flyr Denver Gatpo (38) droner like over hodene på folk innendørs – helt lovlig.
Av Ole Dag Kvamme

– Sikkerhet kommer alltid først, og selv om det er en risiko, så er det mulig å gjøre det på en trygg måte, sier Denver Gatpo.

Videoene hans er spektakulære. En drone flyr like over hodene på ishockeyspillerne gjennom spillertunnelen. Dronen følger dem ut på isen, og fortsetter like over hodene på tilskuere i innendørshallen i Oslo.

DRONER OVER FOLK: slik kan det se ut når dronen flyr blant publikum på et idrettsarrangement. Foto: Denver Gatpo Istagram

Hockeyvideo

Karpe-video fra Denver

Denver Gatpo (38) sluttet for noen år siden som intensivsykepleier, og satset alt på droner. Nå driver han selskapet Nørd Production, og lever av flyvingen. En sentral del av det er fra innendørs-flyvning.

Fakta

Denvers standard oppsett
Vekt: Sub250 gram
Flytid 3-4 minutter
Toppfart: “Ikke testet, de er ikke bygget for fart men presisjon og cinematiske shots.”

Oppsett for lengre tid eller for «hovring»:
Dronevekt Ca ~350 gram, med 6s batteri, som veier mer.
Flytid ca 4 til 5:30 min
Toppfart: ca. 60-70 km/t (“Denne flys ikke over ikke-involverte innendørs”.

– Fritt frem å fly inne

Er det virkelig mulig å gjøre uten å bryte loven?

– Ja, svarer juridisk seniorrådgiver Tom Egil Herredsvela i Luftfartstilsynet.

Utgangspunktet er at luftfartslovgivningen er koblet til tilgangen til nettopp det frie luftrom.

– Når man er inne i en bygning har man ikke tilgang til luftrom. Da er det ikke vi som gir tillatelser. Dermed er det egentlig fritt frem i lovgivningen. Men man flyr for egen regning og risiko, og står ansvarlig om noe går galt, sier juridisk seniorrådgiver Tom Egil Herredsvela i Luftfartstilsynet.

– Når man er inne i en bygning har man ikke tilgang til luftrom. Da er det ikke vi som gir tillatelser. Dermed er det egentlig fritt frem i lovgivningen. Men man flyr for egen regning og risiko, og står ansvarlig om noe går galt, sier juridisk seniorrådgiver Tom Egil Herredsvela i Luftfartstilsynet.

Flyr over folkemasser

På hjemmesiden til Denver Gatpo ser bildene elleville ut. Like over folkehavet seiler dronen ut under konserten, du er til stede på en måte som ikke andre klarer. I en promotion-video på hjemmesiden klippes det så videre fra festivaler, hvor dronen tydelig er i kanten av folkemassene, for deretter å fly over scenen og artistene, nå med festivaldeltakerne i bakgrunnen. For Denver Gatpo kan reglene ut og inn. Han flyr både i åpen og spesifikk kategori, og har spesialisert seg på innendørs flyvning.

INNEFLYGER: Denver Gatpo (38) har gjort karriere av å fly droner innendørs

– Jeg planlegger og kalkulerer mer når jeg flyr inne, sjekker konsekvenser og gjør analyser, sier Gatpo.

Han har valgt å forholde seg til droner som veier under 250 gram.

– En sjelden gang går jeg opp til 350-400 gram med seks cellers batteri i stedet for fire, hvis jeg trenger mer kraft og airtime. Det er særlig hvis jeg skal hovre (stå stille i lufta, red. anm.), sier Gatpo.

Han bygger dem opp selv. Han har 2,5 inch propeller, en kamerafeed gjennom DJI-kamera, og med et Naked GoPro 12 på toppen. Alt er plukket fra hverandre – for å få ned vekten.

– Alt handler om sikkerhet

– Alt handler om sikkerhet. Et GoPrp-kamera veier 150 gram, og jeg får det ned i 40 gram. Så har jeg også på gummi. Skulle dronen falle ned, er det bur rundt vingene av plast. Det har ennå ikke hendt, sier Gatpo.

Ifølge Gatpo har han vært i dialog med Luftfartstilsynet i vår. Han forholder seg til at han er ansvarlig for flyvningen innendørs. Men ikke bare han. Det er gårdeier, ansvarlig for bygget og arrangementsansvarlige som også setter rammene.

– Det har hendt at jeg har tatt på meg jobber, men så sier gårdeier nei. Eller artister og medarrangører har ikke ønsket å ta på seg ansvar, og da kan jeg ikke fly inne, sier Gatpo.

Når det er sagt, så er han veldig tydelig på at han lager flightplaner innendørs, og planlegger i detalj, og at han nettopp informerer de andre aktørene, slik at han ikke opererer i et vakuum.

Tester alt i forkant

– Skulle det skje noe, blir det raskt en politisak. Da er det desto viktigere at jeg kan vise til en analyse, sier han.

Videoen er ingen tilfeldigheter. Han tester og prøveflyr i forkant, sier han.

I en av videoene kaster han en drone i luften, som siden farer videre over folk. Gatpo ler:

– Det er jo en «hook» for seeren. Jeg kaster den opp i lufta, og klipper selvsagt bort at jeg fanger den ned og deretter flyr videre vanlig. Det skal jo være kult å se på, sier Gatpo.

Som også er regissør og klipper.

Men altså, han flyr like over hockeyspillere?

– De er polstret godt

– Jeg gjør alltid en risikoanalyse. De gutta er polstret, og det hjelper godt. Jeg tenker sikkerhet hele veien. Jeg tar ingen unødvendige shots, i alle fall ikke før jeg har fått mine egne, planlagte shots, sier Gatpo.

– Men gjennom spillertunnelen? Der er det trangt?

– Ja, men jeg har sjekket klaringen, og har personer som går gjennom først, og har testet dette før jeg gjør det, sier Gatpo.

Han sier han er en av tre han kjenner til som spesialiserer seg i Norge på innendørsflyvning.

– Vi snakker sammen, og deler erfaringer, sier Gatpo.