VIL HA DØGNÅPENT: TV 2, NRK og NTB krever døgnåpen tilgang til kontrollsonene i Ninox. – Vi vil ikke kunne utføre vårt samfunnsoppdrag hvis vi ikke kan be om tillatelse når det skulle være på døgnet, sier Hilde Frøisland i NRK.

Nyhetsbransjen kraftig ut mot høringsforslag for nye droneregler – Ninox må være åpen slik at vi kan fly droner døgnet rundt

Nyhetsmedier reagerer kraftig på forslag om å stenge kontrollsoner for droner utenom åpningstider til tårnet. – Helt uakseptabelt. Vi må kunne be om å fly døgnet rundt, sier TV 2s dronesjef Jan-Petter Dahl.
Av Ole Dag Kvamme

– Jeg er overrasket over forslaget. Det er ikke holdbart. Vi kan ikke ha åpningstider som begrenser våre muligheter til å utføre samfunnsoppdraget, sier dronesjef Jan-Petter Dahl i TV 2.

Luftfartstilsynet foreslår å erstatte dagens 5-kilometers grense med søkeplikt for droner i de store kontrollsonene på Norges 20 største flyplasser. Sonene dekker områder med 1,1 millioner mennesker.

Forslaget sier at tårntjenesten må være bemannet for å behandle søknader i Ninox. En gjennomgang Dronemagasinet har gjort, viser at tårntjenestenes åpningstid varierer mye.

Fakta

Luftfartstilsynet foreslår å erstatte søknadsplikt på 5 kilometers radius rundt de 20 største lufthavnene med betalt søknadsplikt i hele kontrollsonen, som er mange ganger større.

Det vil fortsatt bli mulig å fly i sonen, men da gjennom betalt søknad og registering gjennom Ninox.

På de rundt 30 mindre lufthavnene vil 5-kilometersgrensen opprettholdes ifølge forslaget.

– Må være tilgjengelig døgnet rundt

Droneansvarlige i TV 2, NTB og NRK krever døgnåpen Ninox, eventuelt at noen sentralt kan administrere henvendelser som kommer inn utenom åpningstider til den lokale lufttrafikktjenesten. Dessuten mener journalister de må kunne søke om å fly døgnet rundt i kontrollsonene.

– Vi må ha systemer som gjør at vi kan søke uavhengig om tårnet er oppe eller ikke. Vi kan ikke være avhengige av disse åpningstidene, sier Jan-Petter Dahl, som representerer en av Norges største operatører og som gjennomfører et stort antall flyvninger i eller i tett på en kontrollsone med deres nyhetsdekning hvor droner har er en sentral del av verktøykassen.

– Å markere i Ninox hvor vi flyr er positivt, men det fordrer at man har tjeneste som er operativ hele døgnet, slik at vi kan fly når vi har behov, sier droneansvarlig Cornelius Poppe i nyhetsbyrået NTB.

– At vi blir avhengige av åpningstidene til tårnet kan bli problematisk. Vi vil ikke kunne utføre vårt samfunnsoppdrag hvis vi ikke kan be om tillatelse når det skulle være på døgnet, så det bør sees på en løsning til å få ordnet, sier Hilde Frøisland i NRK.

Les også: Erstatter 5-km-soner med kontrollsoner

Les også: Berører områder med 1,1 millioner nordmenn

Les også: Foreslår faste åpningstider og betaling

Les også: Advarer: Forslaget skaper lovbrytere fra dag én

Vår presentasjon bygger på kartene Avinor bruker selv. De finner du her.

Bra med ekstra trygghet

Droner har blitt viktig for produksjon av nyheter i de store redaksjonene i Norge. Cornelius Poppe i NTB sier deres fotografer har blitt vant til å melde flighter i Ninox uansett hvor man sender opp drona. Han er slik sett opptatt av det positive til transparens og kontroll, slik at man alltid er synlige digitalt.

– Det gir ekstra trygghet at jeg vet tårnet kjenner til når jeg skal, hvor jeg skal, og hvilke høyder jeg opererer i. Sånn er det i dag innenfor 5-kilometeren. Men nasjonalt sett, så forventer vi at luftrommet skal være tilgjengelig ikke bare når tårnet er åpent, sier Poppe.

Eksempel: Fotballkamp i Molde

For TV 2 er droner brukt hyppig i alt fra nyheter, til sport, reportasjer, aktuelle hendelser og så videre.

Dahl nevner kongebesøket fra Danmark nylig, hvor droner ble brukt for å vise frem det viktige statsbesøket

– Forutsatt at vi ikke opererer i strid med annen trafikk, sikkerhet går selvsagt først, er det viktig at vi kan fly der vi ønsker, når vi ønsker det, sier Dahl.

Han viser til et konkret eksempel: Kanalen dekket en fotballkamp på Molde stadion, som ligger like utenfor søknadssonen i dagens 5-kilometers grense.

– Tårnet var stengt da kampen gikk. Med det nye systemet kunne jeg ikke gjennomført vår flyvning, fordi tårnet var stengt. Sånn kan vi ikke ha det, sier Dahl.

Han presiserer at han ikke har noe imot digital oversikt og melding i Ninox.

– Vi bruker Ninox mye, og har forståelse for oversikt. Men Ninox må kunne styres døgnet rundt. Uavhengig av når på døgnet må vi kunne kjøpe svar og kunne fly. Vi må kunne melde oss og få tillatelse til innen sonen til alle døgnets tider. Åpningstider kan ikke avgjøre om vi får fly eller ikke, sier Dahl.

– Med så tydelig melding, hvorfor har du ikke sagt fra til Luftfartsverket om TV 2s syn?

– Vi har ikke anledning til å være så tett på bransjen. Jeg er overrasket over dette forslaget. Hadde vi hatt ressurser til å være tettere på, hadde vi kunne sagt fra tidligere.

Dronemagasinet har bedt Luftfartstilsynet kommentere synspunktene fra nyhetsbransjen, men har ikke svart.