Her ligger rådyrkalven helt stille, som instinktene forteller at den skal gjøre. Denne gang fant dronepiloten kalven før slåmaskinen. Etter at kalven ble funnet ved hjelp av termisk kamera, tok piloten dette bildet med vanlig kamera.
Foto:Thor Egil Siem

Rådyrdugnaden er i gangFørste rådyrkalv reddet med drone fra slåmaskinen

Etter få minutter i årets første dronesøk fant Thor Egil Siem fra Norsk Folkehjelp rådyrkalven godt gjemt i det lange gresset hos en bonde i Rogaland.
Hans O. Torgersen

Siem er operativ leder i dronegruppen til Norsk Folkehjelp i Strand og Fossan i Rogaland, men nå er han og pilotene hans med i Rådyrdugnaden. De står for første registrerte funn i årets rådyrdugnad som i år har startet tidligere enn normalt som følge av rekordtidlig førsteslått. 

– Det er jo rett og slett kjempekjekt å finne noe og å se at du er til nytte og at vi redder en rådyrkalv, sier Siem til Dronemagasinet. 

Dette var som nevnt årets første dronesøk for Siem og hans gruppe. Men garantert ikke den siste i år. Flere står for tur, for nå skal et stort antall bønder i Rogaland starte førsteslåtten.

– Han bonden vi hjalp i dag var kjempefornøyd. Han hadde sett rådyret gående der og trodde det kunne være noe der. Og det. var det, forteller Siem.

Kan du se varmesignaturen til rådyrkalven? Se nøye etter, området i midten som er rødt indikerer et mulig funn, det viste seg å være en rådyrkalv. Uten drone med varmesøkende sensor ville det ikke vært mulig å oppdaget rådyrkalven. FOTO: Thor Egil Siem

Rådyret som hadde lagt fra seg kalven sin ute i gresset får trolig følge av flere.

– Vi så to-tre andre rådyr som gikk der og som så ut til at de snart kunne kalve.

Mange dronepiloter trener for å bli med på Rådyrdugnaden, men Siem og hans gruppe med dronepiloter i Norsk Folkehjelp har en annen tilnærming.

Fakta

Den Nasjonale rådyrdugnaden

  • Ved hjelp av droner med termisk kamera finner letemannskaper rådyrkalver som gjemmer seg i gressengene. Når dyrene er funnet bæres de ut av farlig område før slåmaskinene like etterpå kan gjøre sitt arbeid.
  • Det ble i fjor reddet om lag 500 rådyrkalver under dugnaden.
  • Målsetningen for årets nasjonale rådyrdugnad er å redde dobbelt så mange dyr.
  • Det har vært et rekordhøyt antall frivillige som har gjennomført UAS NORWAYS rådyrkurs i forkant av dugnaden. 120 personer har fullført kursene.
  • 58 søksgrupper fra mange fylker og kommuner er registrert.
  • Alle dronepilotene som er involvert er sertifiserte og har gjennomgått godkjent opplæring.
  • Alle frivillige har blitt kurset i dyrehåndtering.
  • Den nasjonale rådyrdugnaden er en dugnad hvor arrangøren ikke tjener penger på innsatsen. Det gjør heller ingen av deltakerne.

– Det er veldig god trening å lete etter rådyrkalver, god trening til det å lete etter mennesker, det er jo det samme du gjør, sier Siem. 

Gruppen fra Norsk Folkehjelp var med på å lete etter rådyr for første gang for to år siden.

– Vi begynte såvidt for to år siden såvidt, så ble det mye mer i fjor. Da det skal være en storsating på dette i år, skal vi være med på å gjøre en enda større innsats. 

Siem flyr med en noe større drone enn det som er vanlig i Rådyrdugnaden.

– Vi bruker en DJI M30T. Det er den vi bruker når vi leter etter folk, det er en fantastisk drone. 

Gruppen til Siem har tre slike droner tilgjengelig.

Kommer det mange nok oppdrag, vil vi bruke alle sammen. 

LES MER: Alt du trenger å vite om Rådyrdugnaden finner du på temasidene.

Har du lyst til å delta i Rådyrdugnaden? Eller er bonde/frivillg og ønsker å registrere deg for å delta? Klikk deg inn på registreringsiden og bli med. Linke til registreringssiden finner du her