Energikonferansen: Nettselskapet viste til et stort mulighetsrom for droner
Montør og leder for dronevirksomheten i BKK, Robert Borge, fortalte om hvilke muligheter dronebruk gir for nettselskapet. Flere av deltakerne lot seg imponere over oppfinnsomheten BKK kunne vise til.– Vi har mange plasser der ingen skulle tru at nokon kunne bu i vårt distrikt. Det er mye grisgrente strøk og mye utfordrende natur hos oss, sa Robert Borge fra BKK under energikonferansen onsdag.
Nettselskapet BKK har ansvaret for 22.000 kilometer med linjer og kabel og spenner seg fra Etne i sør til Sunnfjord i nord. Selskapet består av 550 ansatte og har i dag en godt utviklet dronevirksomhet.
-Vi har et ganske stort antall dronepiloter og en stor dronepark i dag. Vi er om lag 50 dronepiloter og det er alltid noen som kan rykke ut på kort varsel, fortalte Borge de om lag 80 deltakerne på Droner i Energisektoren.
Borge fortalte at selskapets dronesatsing startet i 2016 som et HMS-tiltak. Da skaffet selskapet seg en Phantom 4 som et prøveprosjekt. Men ikke alle var like begeistret eller hadde like stor tro på prosjektet.
-Vi hadde ulike meninger om hvordan dette skulle gå. En av lederne lurte faktisk på om vi skulle begynne å kjøre rundt med leketøy i bilene våre nå. Han har måtte bite i seg de ordene, sa Borge.
LES OGSÅ:
Droner i energisektoren startet – Snø og nestenulykke satte fart i dronebruken
Store muligheter, ikke bare inspeksjon av linjer
Med selskapets dronevirksomhet i stadig utvikling har BKK funnet et bredt spekter av oppgaver som nå løses av droner. Flere av salens deltakere nikket anerkjennede når Borge presenterte listen over oppgaver som droner i dag gjør.
Dette gjør droner for BKK:
- Feilsøking av linjer. Selskapet bruker droner til hurtig å finne hva og hvor feilen består av. -Som oftest handler det om veltede trær, men det kan også være sprekk i isolatorer vi finner, sa Borge.
- Inspeksjon av kabelmuffer. -Tidligere var vi avhengig av vær og omfattende utkoblinger. I dag trener vi ingen utkobling og flyr ganske enkelt opp og sjekker tilstanden.
- Slitasje på oppheng. -Vi bruker droner med kamera som kan zoome inn og gi oss et godt bilde av opphengene. De har tidligere vært vanskelig å sjekke.
- Kordelbrudd. -Det er vanskelig å oppdage og vi hadde et tilfelle langt inne på fjellet som vi aldri hadde funnet uten drone. Denne feilen hadde blitt stående slik til kordellene hadde brent over og det falt ned.
- Sjekk av fjordspennmarkører. – Dronene kommer enkelt til og kan gi oss bilder på tilstanden til markørene. Problemet med dem er at de spinner i vinden og kan sage seg gjennom kabelen, sier Borge.
- Ras. -Ved ras har dronebruk gitt oss en enorm HMS-gevinst. Tidligere måtte vi ha ut geologer før vi kunne starte med feilsøking.
- Ved skogbrann. – Nå kan vi enkelt få en oversikt over våre linjer og se om de er skadet av brann. Like viktig er det å sjekke om linjene er dem som startet brannen. Dette gjør vi enkelt med droner nå.
- Termografering
- Utflyging av dragline. – Det finnes helikopterpiloter som sier nei til å fly med dragline, men dette gjør vi nå med suksess med droner. Vi har laget en utløsermekanisme som gjør at dronen slipper tauet der den skal uten behov for å lande
- Dokumentasjon av kabelgrøfter
Utvider stadig
På spørsmål om hvor BKKs dronesatsing befinner seg om et år, var Borge klar på at selskapet ikke kommer til å stoppe utviklingen og snarere vil utvide dronevirksomheten i nettselskapet.
-Vi skal utdanne enda flere dronepiloter og vi skal skaffe flere store droner. Planen er at vi på samme tid neste år har 16 nye piloter og to nye industridroner i parken, avsluttet Borge.