Kennet Nilsen, mannen bak KTV, demonstrerte vindusvask med drone under UNC 2022 i Kristiansand i november. Dronene kan gå mye høyere enn på dette bildet, teknisk nesten ubegrenset.
Foto:Hans O. Torgersen

Norsk drone skal vaske vinduer i 27 land

Store eiendomsaktører i mange land oppdager nå at de kan spare millioner på å bruke droner til vindusvask på høye bygg. Norske KTV er et av selskapene som nyter godt av etterspørselen.
Hans O. Torgersen

Det er norske KTV som står bak. Dronene som brukes er fra DJI, men vaske- og sikkerhetsutstyr skal monteres i Norge før eksport til utlandet. 

– Det er veldig stor interesse fra utlandet. Nå er det tegnet  franchiseavtale-avtaler med 27 land, som alle vil bruke dronen som vi har utviklet her i Norge, sier mannen bak det hele, Kennet Nilsen.

Nilsen er grunderen som i 1992 startet KTV Group og bygget seg opp på vedlikehold innen olje-, gass- og eiendomssektorene. 

I dag er datterselskapet KTV Working Drone ledende i verden innen noe som ikke mange så for seg kunne bli en suksess: Bruk av droner til vask av fasaden og vinduene på høye bygninger.

KTV Working har nå et team på er 26 personer som jobber med å bringe konseptet ut i verden.

 

LES MER: Demonstrerte vindusvask med droner på UNC 2022.

To dager i stedet for tre måneder

Bergenseren Nilsen nevner et eksempel fra hjembyen for å illustrere hvor revolusjonerende dronevask er.

– I Bergen har vi i 20 år hatt kontrakt for vasking av fem blokker på 12 etasjer, 45 meter. Vi brukte tre måneder på å vaske de blokkene med konvensjonelle metoder. Med droner bruker vi to dager, sier Nilsen til Dronemagasinet.

Fasadevask på boligblokk. Foto: KTV Working Drone

Han poengterer at dronen bare er en brikke i et helt system som KTV selger til franchisetakerne i utlandet. 

– Det er et stort operasjonssystem som følger med, alt som en bedrift trenger, slik som ordrerapportering og fakturering. Alle droneoperasjoner legges  automatisk inn i systemet, vi kaller det en slags black box, det er inkludert i  Blue Tag-systemet.

Blue Tag er et ERP-system, altså et ressursplanleggingssystem eller virksomhetsstyringssystem. 

– Vi har lagt ned over 70 millioner i utvikling på Blue Tag over 12 år. Den delen av prosjektet er særdeles viktig og gir oss full kontroll. Risikoen er ulovlige, udokumenterte flyvninger. Det vi har programmert nå, er at for å operere dronen, må man skrive inn et ordrenummer. Gjør man ikke det, kan man ikke ta av. 

Kennet Nilsen ute på jobb med vaskedrone i Bergen. Foto: KTV Working Drone.

Leverer full pakke

KTV leverer ikke bare dronene. 

– Vi håndterer alle operasjonstillatelsene, vi leverer en ferdig full pakke, sier Nilsen.

KTV har jevnlig møter med nye land, og Nilsen antar at det kommer til 10-20 land i år.

– Det er 14 måneder siden vi lanserte dette i utlandet. Nå har vi tegnet avtaler i 27 land, men det er en forsinkelse på åtte måneder fra signering til man kan være operative. USA er et av landene der vi har signert avtale, men vi har valgt en strategi der vi ønsker at alle land har en rolig igangsettelse. 

I de fleste av de 27 landene regner Nilsen med oppstart i løpet av 2023, men det tar blant annet mye tid å få de nødvendige tillatelsene. 

– Vi bruker to måneder på papirene for hvert land, så bruker myndighetene 4-6 måneder på operatørtillatelsen i spesifikk kategori. 

Ifølge Nilsen har partnerne i alle land fått en klar melding om at 2023 er en rolig oppstart og ekspansjon skal skje fra 2024. 

LES OGSÅ: 

Trondheim kommune erstattet lift med drone – Sparte 4 millioner kroner i året

Manglende bruk av droner koster offentlig sektor millioner

Disse fikk Statsbyggs dronekontrakter – verdt totalt 54 millioner

Fasadevask med drone i Bergen sentrum. Foto: KTV Working Drone

Er i gang i Danmark

– Vi vil at de skal starte opp med god kontroll før de ekspanderer videre. I Danmark har de fått utstyr og har nettopp kommet i gang. Til England har vi levert utstyrt og gjennomført opplæring av piloter i London. 

Nilsen kan nå ikke gi noen tall på forventet omsetning for den internasjonale satsingen.  

– Franchisetakerne betaler for rettigheter for et land, noe som gir inntekter for oss, så er det en prosent av omsetningen som også går til oss. I tillegg kommer salg og levering av utstyr, som også er en inntektskilde. 

I Norge går KTV Working Drone veldig bra og har gode resultater, forteller Nilsen.

– Omsetningen i år vil havne et sted mellom 30 og 50 millioner. 

– Hva skjer videre i Norge?

– Utlandet tar all kapasitet og fokus, så er Norge så lite, men så håndterer vi masse oppdrag gjennom KTV Group i Norge. Vi har fått veldig mange henvendelser fra Oslo, og etablerte en egen partner der og for å håndtere det lokale markedet.

KTV Working Drone Oslo AS skal dekke både Oslo, resten av Østlandet og Sørlandet.

Første jobb i Oslo

Denne uken blir den første vaskejobben i Oslo gjennomført. 

– Det er gøy at vi har nådd inn til store eiendomsaktører som Statsbygg, Entra og Eiendomsspar, som vi skal gjøre flere jobber for. Alle er interessert i løsningen. Det er flere årsaker til det, det ene er HMS, at det er mye sikrere enn at folk skal henge i tau og vaske vinduer. 

Eiendomsaktørene sparer også mye penger på at de ikke trenger å montere vindusheiser på byggene sine, noe som koster millioner. I tillegg kommer vedlikeholdskostnader på flere hundre tusen i året.

 

Flyplasser i Spania

– Så har vi en litt gøy ting i Spania. Der ønsker AENA, tilsvarende Avinor, å bytte fra konvensjonelle metoder til droner for å vaske bygningene på 52 flyplasser. Vårt partnerselskap skal gjennomføre en testvask i Alicante senere i år. 

– I Spania vurderer man å endre anbudsreglene, slik at det blir krav om å  bruke droner til vask. Jeg tror at det åpner for det i mange andre land. Og i Danmark hørte jeg at det snart blir forbud mot å la mennesker klatre på fasadene for å vaske vinduer.

Risikoen ved at mennesker klatrer på fasadene for å vaske vinduer er stor. Nilsen forteller at i Kenya omkom fem personer i en ulykke da de falt ned under vindusvask. 

Kjempestort marked

Markedet på verdensbasis kan være på mange tusen droner. 

– I England har vårt partnerselskap kontakt med den store eiendomsaktøren Argent. Deres  estimat er at de trenger 100 droner for vedlikeholdsvask. Markedet er kjempestort.

– Hva vil omsetningen være neste år?

– Det er veldig vanskelig å si noe sikkert. Vi har valgt å bruke 2023 som et oppstartsår, en vi kan bruke England som et eksempel. Der vil det være behov for minimum 200 droner, og hver drone har en omsetning på ca 3 millioner norske kroner. I USA er potensialet 20 ganger det i England. 

Nilsen mener at det betyr at et par tusen droner kan være i drift relativt raskt. 

– Vi har selvsagt lyst til å ta den ekspansjonen, men samtidig vil vi ikke gå på akkord med sikkerheten, som er det aller, aller viktigste. Det er det som kan ødelegge dette, hvis en drone skader noen. 

– Hvor mange droner har dere i drift i Norge nå?

– To i Bergen og to under oppstart i Oslo. I Norge har vi nå partnere som har hundrevis av bygg rundt i Norge. Vi gjennomfører testvask, det er en sakte oppbygging . I Norge tror jeg det er 20-30 droner i drift i løpet av et års tid.

DJI-droner tilpasses

– Vi bruker DJI Matrice 300, har alle de egenskapene vi trenger, og vi har et veldig tett samarbeid med DJI.

KTV tilpasser dronene til den spesielle jobben de skal gjøre. 

– Vi gjør en del programmering, setter på vaskeutstyret og sikkerhetsutstyret. Alt handler om sikkerhet. 

Teknologien som KTV nå bruker gjør at en drone kan vaske opp til 1500 kvadratmeter i timen. Selskapet brukte fem år på å utvikle denne løsningen.

Ubegrenset høyde

Selskapet jobber nå med å utvikle dronene til å kunne brukes på skyskrapere.

– Hvor høyt kan dere vaske med drone?

– Dronen har en vektbegrensing og kan gå til 45 meter.  Så har vi utviklet en løsning som sikrer dronen fra taket, vi bruker egentlig samme løsning som klatrere, som tar vekten opp i en vinsj. Med den løsningen er det egentlig ubegrenset høyde den kan nå. I Norge har vi vært på 110 meter. Særlig høyere bygg har vi ikke her, forteller Nilsen.

LES OGSÅ: 

Trondheim kommune erstattet lift med drone – Sparte 4 millioner kroner i året

Manglende bruk av droner koster offentlig sektor millioner

Disse fikk Statsbyggs dronekontrakter – verdt totalt 54 millioner