Rådyrdugnaden: Skal fly drone ved hemmelig flybase
Flere grupper nye dronepiloter i den nasjonale rådyrdugnaden møttes denne uken til praktisk trening. En gruppe har en spesiell utfordring når de skal ut og redde rådyrkillinger, - nemlig en militær flybase.Men under den praktiske treningen på Gjeterud gård ved Mysen i Østfold torsdag var utfordringen for alle gruppene felles: å finne en flaske med varmt vann ute på de store jordene.
Den andre utfordringen, som har med den hemmelige flybasen å gjøre, kommer vi tilbake til lenger ned i artikkelen.
Vil redde dobbelt så mange dyr
Den nasjonale dugnaden for bruk av droner før førsteslåtten av gressengene endte i 2022 med ny rekord. 500 rådyrkillinger ble reddet fra lemlestelse og død ved hjelp av droner.
Under årets rådyrdugnad er målet å redde dobbelt så mange rådyr som i fjor. Piloter fra nesten 60 grupper har deltatt på nettkurs. Det betyr at et hundretalls nye dronepiloter blir med på dugnaden i år.
Deltagelse på nettkurs er et krav for å bli med på de praktiske kursene som gjennomføres.
Les mer: Hundretusener deles ut i støtte til dronesøk etter rådyrkillinger.
Deltakerne på torsdagens kurs fikk først fått en innføring av Mathias Weber fra Boston Group, importøren som distribuerer droner fra DJI og andre produsenter til forhandlere i hele Norden.
Weber viste frem de grunnleggende teknikkene, og ikke minst hvordan man ser signaturene fra det man leter etter på skjermbildet fra det termiske (varmesøkende) kameraet.
Rådyrkillinger som ligger og trykker ute på en jorde med gress avgir ikke noen stor varmesignatur. Det gjør heller ikke flaskene med varmt vann under treningen.
Deltakerne oppdaget at de måtte ha konsentrasjonen påskrudd, dronen varsler ikke når den flyr over noe varmt.
Flere av deltakerne har fløyet drone tidligere, men denne måten å bruke teknikken for å redde liv og verdier var ny for dem. De tok vitebegjærlig imot alle råd fra de erfarne kurslederne.
– Vi har gjort alle feil som kan gjøres, og noen til, var den humoristiske beskjeden fra en av de erfarne, Pål Sindre Svae, viltforvalter i Indre Østfold kommune.
Flybasen med hemmeligheter
Hva var det så med den hemmelige flybasen? Selve flybasen, Rygge flystasjon utenfor Moss, er ikke hemmelig i seg selv, alle vet at den er der. Mye av det som skjer der er imidlertid hemmelig. Det gjelder blant annet utstyret som brukes, taktikk man trener på og slikt. Dermed står Rygge også på det kjente dronekartet til Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.
I tillegg til hemmelighetene, er det ikke minst en operativ utfordring at helikoptre og fly fra Luftforsvaret driver øvelsesflyging i lav høyde rundt Rygge.
I hele vinter har Petter Kr. Saltnæs og de andre dronepilotene som skal bli med på rådyrdugnaden i Moss og Råde jobbet iherdig med sine forberedelser for i det hele tatt å få fly.
Kom ikke til på Rygge
Saltnæs har lenge vært interessert i hvordan droner kan brukes til noe nyttig, og tok kontakt med Svae i Indre Østfold kommune. Han ba ham ta kontakt med landbrukskontoret i Moss og Råde, da de hadde kjøpt seg drone.
– De gjorde et forsøk på å komme i gang, men kom ikke til på Rygge. Det var vanskelig. Da ble prosjektet lagt på is, forteller Saltnæs.
Saltnæs er flyinstruktør i Rygge flyklubb, som har egen brakke på sivil side av flyplassen. Han kjenner miljøet godt og har jobbet i hele vinter for å lage en prosedyre som vil gjøre det mulig å få tillatelse til å fly rådyrsøk på kort varsel.
Områdekart med koder
– Mange av de jordene vi skal fly over ligger innenfor restriksjonssonene rundt flyplassen. Jeg har bearbeidet wingops og flyplassdrift på Rygge, og har laget et områdekart der jeg har markert jordene til alle bøndene som har søkt om støtte til grasproduksjon.
Saltnæs har gitt egen bokstav- og tallkode til hvert jorde.
– Tanken er at kartet kan henge på opsrommet. Nå vi skal ut og fly, ringer vi bare og oppgir koden for stedet vi kan fly, så går de som er på vakt og ser på kartet hvor det er.
Neste skritt er at Forsvaret gir grønt lys for denne måten å gjøre det på.
– Da sender jeg kartet til Avinor sine folk på Rygge, sier Saltnæs.
Drivkraften for ham og de andre i pilotgruppen fra Moss og Råde er den samme som for alle som er med på rådyrdugnaden.
– At vi skal berge noe som kan berges, det er det viktigste. Det handler om dyrevelferd. Her er det kalvene som er hjelpeløse når treskeren kommer, sier de to andre i gruppen, Dag Thu og Lars Arne Pettersen.
LES MER: Alt om rådyrsøk