Andre leksjon for nye dronepiloter:Slik bruker du drone for å redde rådyr
Ikke for høyt, ikke for lavt, ikke for fort. Kursdeltakerne fikk mange råd da de onsdag fikk første leksjon i hvordan fly drone for å redde rådyrkalver.Et stort antall deltakere fulgte med på forelesningen onsdag kveld. Mange av de 50 oppkoblingene til det digitale kurset var større og mindre grupper som var samlet for kvelden.
Kurskvelden var den andre samlingen. De digitale kursene er første skritt til å bli kvalifisert til å delta i den nasjonale dugnaden. Den skal redde rådyrkalver fra død og lemlestelse under førsteslåtten av jordene der det dyrkes gress til dyrefór.
Dronepiloter bruker termisk kamera for å finne rådyrkillingene
– Målet er å redde 1000 dyr, proklamerte kveldens hovedlærer, viltforvalter Per Sindre Svae i Indre Østfold kommune.
500 reddet i 2022
I 2022, det første året for den nasjonale dugnaden, ble 500 rådyrkillinger reddet. Svae er en av ildsjelene i prosjektet, som hadde sin spede start i 2020.
De aller fleste rådyrkillingene fødes i en kort periode fra midten av mai og ut i juni. Rådyrene gjemmer sine nyfødte ute i det meterhøye gresset, helst langt ute på jordet.
Når moren er borte fra dem for å beite, ligger killingene helt stille og er nesten usynlige. Rovdyrene finner dem ikke, men det gjør heller ikke bøndene som leter etter dem for å bære dem i sikkerhet før gresset skal slås første gang, det som kalles førsteslåtten.
Les også: Hundretusenener deles ut til droner for å redde rådyr.
Førsteslåtten skjer nå så tidlig at det er midt i sesongen der rådyrkillingene ligger gjemt på jorden.
Norges jeger- og fiskerforbund (NJF) skriver på sine nettsider at bare reven tar livet av flere rådyrkillinger enn knivene på slåmaskinene. I enkelte områder kan så mye som 30 – 40 % av killingene bli drept i forbindelse med førsteslåtten.
– En flaske varmt vann
Svae delte villig av kunnskapen han og andre har tilegnet seg siden 2020. Et av de første tipsene hans under det digitale kurset onsdag, var hvordan en dronepilot kan trene.
– Uansett hva man skal gjøre, så er det lurt å tørrtrene før sesongen er i gang. Både på det å fly drone, men også det å finne dyr. Det er vanskelig å finne rådyrkalver som ikke ligger der, for de ligger ikke der før gresset er høyt nok og rådyrgeita har lagt dem der. Det skjer gjerne i mai/juni.
Før det kan man begynne med en flaske med varmt vann eller andre varmekilder som en legger ut på steder som en kan fly over med drone.
– Det kan være en stubbåker eller en stor parkeringsplass. Vi startet med en flaske varmt vann, begynte i åpent område og la den til slutt under gress, lagde større og større vanskelighetsgrad etter hvert som vi fikk erfaring. Det er veldig viktig å lære seg deteksjonen av varme.
Tren ved å finne hunden din
Andre måter å trene på er å finne andre dyr enn rådyrkalver.
– Du kan finne sauene til naboen, eller egne sauer, eller hvis du har en veldig lydig labrador, som meg, så kan du be den sitte et sted og så kan du finne den. Men det som er viktig et eller annet som er varmt og skiller seg fra omgivelsene. Det er veldig lurt å starte tidlig på morgenen, da er det lettest å finne flasken eller en rådyrkalv fordi temperaturforskjellene er størst da, fortalte Svae.
– Legg opp ruta på kartet på forhånd og planlegg kjøringen. Det er en kjempefordel å ikke komme uforberedt til et jorde.
LES OGSÅ: Kom i gang med rådyrsøk på 1,2,3
Svaes budskap til de nye dronepilotene er at det ikke er deres jobb å flytte dyra som man finner. Det må andre gjøre.
Det er en stor fordel hvis man er minimum en medhjelper i tillegg til dronepiloten, gjerne flere, slik at noen kan hente dyra og bære dem i sikkerhet mens piloten fortsetter letingen etter flere kalver.
– Kalvene kan ligge hvor som helst. Det er sjeldent bare en kalv på et jorde, som regel minst to eller tre. Og det er ikke uvanlig at det ligger tre kalver i et triangel.
– Ikke forstyrr dyra unødvendig
Svae gikk gjennom hvordan man bør fly med dronen for å lykkes best mulig, altså finne rådyrkalvene som ligger og trykker ute på jorden.
– Begynn lavt, man bør fly så høyt som mulig for å dekke et størst mulig område, men start lavt og ikke fly for fort.
Like viktig er hvordan man skal fly etter å ha funnet et dyr.
– Ikke forstyrr dyra unødvendig. Hvis dyret reiser seg opp, ikke bruk drona til å drive den ut.
– Generelt vil jeg si at vi aldri skal fly nærmere dyr enn nødvendig. Vi ser at de reagerer på drona, både voksne og yngre dyr. Det er unødvendig å stresse dem, bytt til optisk zoom i stedet for fly ned mot dyra.
Les mer om temaet:
- Unike resultater av nasjonal dronedugnad
- Reddet rådyrkalver med drone – fikk kommunal miljøpris
- Landbruksministeren reddet rådyrkalver med drone
Krav til pilotene
Under onsdagens kurs fikk deltakerne også en gjennomgang av hvilke krav som stilles til dem for at de skal kunne være med på den nasjonale dugnaden. Blant annet må alle piloten ta Luftfartstilsynets nettkurs og deretter netteksamen i kategori A1/A3.
I tillegg må alle pilotene ta nettkurs i kategori A2 og deretter eksamen A2 på en trafikkstasjon. Dette er nødvendig fordi dronene med termisk kamera ikke kvalifiserer til A1, den mest brukte underkategorien i åpen kategori.
Presentasjon av nye droner
Med på onsdagens kurs var også Mathias Weber fra Boston A/S, som er den skandinaviske importøren av flere dronemerker, blant annet de fra DJI.
Weber gikk gjennom dronene med termisk kamera som kan brukes til å lete etter rådyr. Den mest aktuelle modellen av de nyeste er DJI Mavic 3 Thermal.
– Det nye er sikkerhetsprogrammet som kommer mer og mer, der du får varsel om helikopter og fly som nærmer seg, fortalte Weber.
Del 3 av rådyrkurset, “Redd rådyrkalver fra slåmaskinen”, kommer 28. mars kl 18.00-20.00.
Påmelding skjer gjennom kursportalen til UAS Norway.
Les mer om temaet: