Skulle kjøpe droner for 200 millionerKjøper Black Hornet for 475 millioner kroner
Forsvaret dobler kjøpet av nano-dronen Black Hornet 3 fra 200 til 475 millioner kroner. Tirsdag underskrev deltok forsvarsminister Bjørn Arild Gram da Forsvarsmateriell skrev den historisk store dronekontrakten.Teledyne FLIR på Hønefoss har skapt en internasjonal suksess med nano-dronen Black Hornet.
Tirsdag underskrev selskapet en ny kontrakt med Forsvarsmateriell. Rammeavtalen går over sju år, og gir en mulighet til å handle mygg-droner fra Hønefoss til inntil 475 millioner kroner.
Det er dobbelt så mye som tidligere anslått.
– Det er stort å være med på å skrive under en så stor avtale, og se den demonstrert. Nano-dronen er et uttrykk for en veldig vellykket industri-satsing, hvor koblingen mellom næringslivet og Forsvaret og Forsvarets forskningsinstitutt har vært med og skapt en flott bedrift og virksomhet som har internasjonal suksess, sier Gram til Dronemagasinet.
Han har akkurat øvd seg med å fly minidronen, når Dronemagasinet intervjuer ham.
– Den er uhyggelig liten. Den minner mest om et bitte lite helikopter. Jeg har ingen teknisk innsikt, men etter litt prøving klarte selv jeg å kontrollere dem, sier Gram.
Fakta
Prox Dynamics utviklet Black Hornet. Selskapet er ikke lenger norsk. Det ble kjøpt opp av FLIR, og i 2021 ble dette kjøpt opp av Teledyne.
Black Hornet blir fortsatt utviklet og produsert på Eggemoen, Hønefoss Norge.
Den knapt 15 centimeter lange dronen er neste lydløs. Den selges i forpakninger à to, som gjør at den ene rekker å lades opp i kofferten mens den andre flyr – i rundt 20 minutter.
Med tre vanlige kameraer og infrarødt kamera på den lille flykroppen er den blitt en foretrukken partner for mange forsvarsavdelinger internasjonalt, og kalles «soldier borne sensor».
Nærmere 200 ansatte på Hvalstad og Eggemoen står bak produktet, som er eksportert til 40 land tilknyttet NATO.
Ikke bare til Forsvaret
Økningen i rammen fra 200 til 475 millioner kroner gjør at andre offentlige aktører kan kjøpe Black Hornet 3 innenfor samme kontrakt. Det heter seg at man “gjør avrop”, altså vil ikke Forsvaret selv kjøpe Black Hornet 3 for nær en halv milliard kroner.
– Økningen henger også sammen med at det er åpnet for at andre, offentlige aktører i Norge skal kunne handle droner i kontrakten, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.
– Det spesielle med avtalen er at den også åpner for leveranser til andre norske offentlige aktører, og til og med til samarbeidende nasjoner, som da får mulighet til å kjøpe på samme betingelser som Norge, sier direktør Gro Jære i Forsvarsmateriell i Forsvarsdepartementets pressemelding.
Avtalen gjelder i første omgang i fire år, men kan deretter forlenges med ett år om gangen i inntil tre år, og har derfor en maksimal varighet på sju år. Jære sier at beslutningen om forlengelse vil avhenge av utviklingen i markedet.
96 millioner på rappen
Om ikke Forsvaret skal ha alle systemene, opplyser kilder til Dronemagasinet at man starter med rundt 200 systemer.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram vil ikke bekrefte dette, men sier Forsvaret vil kjøpe droner innenfor kontrakten med en gang, til 96 millioner kroner, og de første leveransene skal komme allerede i høst.
Gram vil ikke svare på spørsmål om hvilke offentlige aktører som er aktuelle for å handle Black Hornet innenfor Forsvarsmateriells kontrakt.
Han vil heller snakke om betydningen kjøpet har for Forsvaret, og sier den er stor:
– Den gir stor operativ evne, ute i felten både for enkeltpersoner og på lagsnivå, sier Gram.
Det er stor grunn til å tro at enda flere droner er på vei inn i Forsvaret.
– Droner er en stor del av fremtiden for forsvarskapasiteten, selv om vi ikke har alle svarene i dag. Men det er opplagt at droner i ulike størrelser og og former vil være viktige bidrag, sier Gram.
Støtter norsk forsvarsindustri
Forsvarsdepartementet og Forsvarets forskningsinstitutt deltok i finansieringen av utviklingen av dronen i sin tid.
Gram vet på stående fot ikke hvor mye støtte Forsvaret og Forsvarets forskningsinstitutt ytte i den tidlige utviklingen av Black Hornet. Men at dagens kontrakt med det amerikanske konsernet er en støtte til norsk industri er han tydelig på:
– Gjennom dette styrker vi forsvarsevnen og vi støtter opp under norsk forsvarsindustri som her virkelig leverer i verdensklasse, sier Gram.