Ingrid H. Steen (t.v.) og Yvonne Nordli har meldt seg som frivillige til Rådyrdugnaden. Hunden Oliver ble nesten med på bildet, men får ikke være med på dugnaden.
Foto:Privat

100 frivillige har meldt seg til rådyrdugnaden – men trenger flere

Frivillige over hele landet har meldt seg for å hjelpe til under rådyrdugnaden for å redde rådyrkalver fra å bli drept av slåmaskinene. De frivillige skal bære kalvene i sikkerhet etter at dronepilotene har funnet dem. Flere enn 100 har meldt seg, men det er plass til flere.
Hans O. Torgersen

– Det er en enkel måte for meg å gjøre noe for de stakkars dyra, jeg vil gjerne bidra, sier  Ingrid H. Steen til Dronemagasinet.

Hun og hennes nabo Yvonn Nordli er naturinteresserte. Når de går på tur i skogen, bruker de anledningen til å gjøre en innsats.

– Finner vi for eksempel et gammelt piggtrådgjerde tar vi det med oss, forteller Steen.

Nå har begge naboene på Brandbu i Innlandet meldt seg som frivillige til Rådyrdugnaden.

– Vi sitter bare og venter på å bli kalt ut, sier Nordli. 

– Utrolig glad i dyr

På en annen side av Østlandet er Laila Gudmundsen i Trøgstad i Østfold klar til å reise ut. 

– Jeg er utrolig glad i dyr, så det å redde sånne små søte dyr skal jeg gjerne være med på, sier hun til Dronemagasinet. 

I Trøgstad er det flere frivillige, en av dem er Madeleine Moberg.  

Har du lyst til å bli frivillig i ditt distrikt? Registrer deg her

– Jeg bare snublet over informasjon om Rådyrdugnaden på Facebook, og så har jeg sett artikler om dette fra før av, så jeg tenkte at dette vil jeg gjerne være med på.

Moberg har selv rådyr tett innpå hjemmet sitt.

– Vi har hatt rådyr med kalver på vår lille eng, som ikke slås. Jeg har opplevd dem på nært hold. Det er et høydepunkt når de står ute på plenen og spiser mine blomster. Når man vet hvor mange som skades og dør, er Rådyrdugnaden en viktig innsats.

Rådyrkalver i gressengene

Rådyrdugnaden dreier seg om å bruke droner med varmesøkende kamera til å finne rådyrkalver ute i gressengene før bøndene går i gang med førsteslåtten. 

Rådyrkalvene ligger ute i gresset fordi moren deres har gjemt dem der slik at ikke rovdyr skal finne dem. Instinktet til kalvene er å bli liggende, selv om et menneske eller en slåmaskin med dødelige kniver nærmer seg. 

– Det er dessverre veldig mange rådyrlam som går med i slåtten. Jeg vil estimere rundt 10.000. Det kan hende tallet er høyere, men jeg tror neppe det er særlig lavere, har Vidar Holthe, utmarkrådgiver i Norges Skogeierforbund og en nestor innen norsk viltforvaltning, tidligere fortalt til Dronemagasinet. 

Problemet med rådyrkalver som blir drept av slåmaskinene har økt etter hvert som den første gresslåtten, altså førsteslåtten, har kommet tidligere og tidligere. Dermed sammenfaller det i tid med rådyrenes kalving.